Hírek

A 2017-es Hungária Kupa terepe, Orfű, Abaliget térségében egy igazi kihívás lesz a tájfutók számára. A változatos domborzatú, töbrös terepet Gyenizse-Nagy Balázs, a PVSK tájfutója mutatja be nekünk részletesen.

A terep egy 200-550 méter közti, tengerszint feletti magasságban elterülő hegyvidék. A domborzat változatos, többnyire karsztvidék, rengeteg kisebb-nagyobb víznyelővel, töbörrel, mélyedéssel, de mély, részletgazdag domborzatú völgyek, meredek oldalak, valamint viszonylag laposabb, gyors területek is előfordulnak. A futhatóság változó, általában jó, de több helyen összefüggő bozótos lassíthatja a haladást. A friss irtások aljnövényzete szintén megnehezítheti a futást. Az intenzív fakitermelés jelenleg is folyik, ami során folyamatosan új utak keletkeznek, valamint a terep több helyén a gépek után további nyomok maradhatnak.

terkep1

 

 Vízfő (1. és 2. nap): 200-550 méter közti tengerszint feletti magasságú hegyvidék, a Mecsek egyik leghíresebb terepe. A terep domborzata változatos, az egyik fele viszonylag sík, változó méretű töbrökkel borított, az 1-2 méter átmérőjűtől az óriásiakig minden fajtája megtalálható, ezek oldala sokszor meredek, van, hogy egész völgyrendszereket alkotnak. A másik fele mély völgyek és gerincek váltakozása. A hegyoldalakon előfordulhatnak metsződések, amik szintén megnehezíthetik a haladást. Növényzetileg változatos, jól futható szálerdő, friss, vagy már pár éves, sűrű irtásokkal borított terület, de nagyobb kiterjedésű, többnyire áthatolható bozótos is megtalálható. Úthálózata változatos.

 

Szuadó (3. nap): 300-350 méter közti tengerszint feletti magasságú töbrös terület. A terepet szinte teljes területén töbrök borítják, az 1-2 méterestől egész a meredek falú, óriás töbrökig. Növényzetileg többnyire jól futható szálerdő, bozótos csak elvétve található. Úthálózata a megszokottnál sűrűbb.

terkep2

 

 

Szuadó és Szarvaskút (4. és 5. nap): 200-450 méter közti tengerszint feletti magasságú hegyvidék. Két részre választható. Az egyik fele viszonylag sík, változó méretű töbrökkel borított. A területet több oldalról is hirtelen meredek hegyoldal határolja. Többnyire jól futható szálerdő, de előfordulhatnak friss, vagy pár éves, sűrű irtások is. Összefüggő bozótos nem jellemző. Úthálózata viszonylag sűrű. A másik fele meredek oldalú völgyekkel, metsződésekkel szabdalt szinte teljes egészében töbör nélküli hegyoldal.

 


Szponzorok

mecsekerdo

zsolnay

 

mecsekextrem

 

 

zsolnay negyed

okopark bukkosd

 

bikal logo fentives

zoo

 

hed logo

 

puspokseg2 

magyarhertelend

aqapark

 siven

bock magyar

 

bodza borhaz

decathlon
 lakics

pecsma

profod

 

hevesi elektro

mediterran

zsolnay restaurant

 mcnut

beres                                                                                               

Hungária Kupa 2017 nap a rajtig.

Kapcsolat