Hírek

A 2017-es Hungária Kupa terepe, Orfű, Abaliget térségében egy igazi kihívás lesz a tájfutók számára. A változatos domborzatú, töbrös terepet Gyenizse-Nagy Balázs, a PVSK tájfutója mutatja be nekünk részletesen.

A terep egy 200-550 méter közti, tengerszint feletti magasságban elterülő hegyvidék. A domborzat változatos, többnyire karsztvidék, rengeteg kisebb-nagyobb víznyelővel, töbörrel, mélyedéssel, de mély, részletgazdag domborzatú völgyek, meredek oldalak, valamint viszonylag laposabb, gyors területek is előfordulnak. A futhatóság változó, általában jó, de több helyen összefüggő bozótos lassíthatja a haladást. A friss irtások aljnövényzete szintén megnehezítheti a futást. Az intenzív fakitermelés jelenleg is folyik, ami során folyamatosan új utak keletkeznek, valamint a terep több helyén a gépek után további nyomok maradhatnak.

terkep1

 

 Vízfő (1. és 2. nap): 200-550 méter közti tengerszint feletti magasságú hegyvidék, a Mecsek egyik leghíresebb terepe. A terep domborzata változatos, az egyik fele viszonylag sík, változó méretű töbrökkel borított, az 1-2 méter átmérőjűtől az óriásiakig minden fajtája megtalálható, ezek oldala sokszor meredek, van, hogy egész völgyrendszereket alkotnak. A másik fele mély völgyek és gerincek váltakozása. A hegyoldalakon előfordulhatnak metsződések, amik szintén megnehezíthetik a haladást. Növényzetileg változatos, jól futható szálerdő, friss, vagy már pár éves, sűrű irtásokkal borított terület, de nagyobb kiterjedésű, többnyire áthatolható bozótos is megtalálható. Úthálózata változatos.

 

Szuadó (3. nap): 300-350 méter közti tengerszint feletti magasságú töbrös terület. A terepet szinte teljes területén töbrök borítják, az 1-2 méterestől egész a meredek falú, óriás töbrökig. Növényzetileg többnyire jól futható szálerdő, bozótos csak elvétve található. Úthálózata a megszokottnál sűrűbb.

terkep2

 

 

Szuadó és Szarvaskút (4. és 5. nap): 200-450 méter közti tengerszint feletti magasságú hegyvidék. Két részre választható. Az egyik fele viszonylag sík, változó méretű töbrökkel borított. A területet több oldalról is hirtelen meredek hegyoldal határolja. Többnyire jól futható szálerdő, de előfordulhatnak friss, vagy pár éves, sűrű irtások is. Összefüggő bozótos nem jellemző. Úthálózata viszonylag sűrű. A másik fele meredek oldalú völgyekkel, metsződésekkel szabdalt szinte teljes egészében töbör nélküli hegyoldal.

 


Hungária Kupa 2017 131 nap a rajtig.

Szponzorok

mecsekerdo

 

mecsekextrem

 

bikal logo fentives

 

hed logo

 

 


 

Kapcsolat

Csatlakozz hozzánk