Áttekintés

A Hungária Kupa a legnépszerűbb tájfutóverseny Magyarországon, mely 1967 óta kerül megrendezésre. Minden évben több mint ezer tájfutó gyűlik össze a Hungária Kupán, hogy hódoljon hobbijának.

A Hungária Kupa 5 vagy 6 napos tájfutóverseny, ahol minden korosztály kiválaszthatja a felkészültségének megfelelő kategóriát a 10 éves gyerektől a 80 éves szeniorig. A sportággal csak ismerkedők is több alternatíva közül választhatnak, a legkisebbek pedig gyerekversenyen indulhatnak. Az egész családnak kínálunk programokat!

Ez a versenysorozat hű tükörképét mutatja a magyar tájfutó sport mindenkori állapotának. Nem csoda, hiszen fennállásunk során a hazai rajthozállások hetedrésze a Hungária Kupákon történt; térképeink több mint tizedét erre a versenyre helyesbítettük és adtuk ki; bejártuk vele valamennyi nagy tájegységünket; számos későbbi élsportolónk első alkalommal éppen egy HK rendezvényen hívta fel magára a figyelmet; a rendezésekben rövidebb-hosszabb ideig közreműködött minősített versenybíróink túlnyomó többsége; az itt bevezetett újdonságok, lebonyolítási eljárások közül számos szolgált mintául a nagy hazai versenyek megrendezéséhez.

A történet természetesen nem 1970-ben kezdődik, hiszen ahhoz, hogy hivatalosan önálló sportággá váljunk, sok minden közt szükség volt egy rendszeresen sorra kerülő olyan versenyre, ahol nemzeti válogatottak csapnak össze 5-6 ország részvételével, és mellékesen 300 körüli versenyző fut az ország minden tájáról. És ez volt a Hungária Kupa 1967-től. De már ennek is volt előzménye, ami még 10 évvel korábbra nyúlik vissza.

 

1957-1966 Az előzmények

1957-ben rendezték az első nemzetközi Balaton Kupa természetjáró tájékozódási versenyt Zamárdiban. Ki más lehetett a versenybíróság elnöke, mint dr. Vizkelety László, aki számos nagyszerű kezdeményezéssel vitte előre a turista mozgalmat, ma pedig a történetírás fáradhatatlan szervezője. A verseny, csakúgy mint a következő nyáron Szigligeten, 3x2 fős csapatverseny formájában zajlott.

1959-ben és 1960-ban egyaránt Balatonfüreden rendezték a versenyt, és az eddigi egyesületek közti erőfelmérést felváltotta a nemzeti válogatott együttesek küzdelme, de maradt viszont a 3 útvonalas, 2 fős csapatverseny formula. A vándorserleget a kiírás értelmében mindig a legjobb külföldi csapat nyerte, az első 5 alkalommal ismétlődően Csehszlovákia. A versenyforma gyakran változott, előbb 2 naposra bővült éjszakai szakasszal, majd 1961-ben Balatonföldváron a korszerűbb egyéni-csapat versenyformára, amely Schönviszky György és a magyar válogatott győzelmét hozta. 1962-ben Rezi községben megtört a cseh hegemónia: egyéniben bolgár, csapatban német győzelem született.

Az 1963-as Balaton Kupához fűződik az első női nemzetközi verseny Magyarországon, s ezzel Monspart győzelmi sorozatának kezdete. És ez a Nagyvázsonyban tartott verseny hozta első ízben hazánkba a svéd válogatottat, amely persze el is nyerte a kupát. Sajnos 1964-ben elmaradt a Balaton Kupa, a következő évben viszont Balatongyörökön minőségi papírra nyomtatott, szép rajzolatú térkép fogadta az erős nemzetközi mezőnyt. Az egyéniben mind a fiúknál, mind a hölgyek közt, továbbá a férfi csapatversenyben a svédek nyertek. Az 1966. évi versenyt több válogatott is beillesztette felkészülési programjába az első tájfutó világbajnokságra. Az első napi egyéni és csapatértékelésben a mieink bizonyultak legjobbnak, de a másnapi váltóversenyben mindkét nemnél a svédek diadalmaskodtak. Mint legjobb külföldi válogatott, harmadik győzelmükkel a svédek végleg elnyerték a Balaton Kupát.

Ez adta az apropót ahhoz, hogy ezt a versenysorozatot lezárják, és az eddigi sikerekre alapozva valami mást, még színvonalasabbat teremtsenek. Ennél fontosabb szempont volt persze az, hogy a népszerű versenyek kinőtték a Balaton-felvidék terepeit, és az idegenforgalom növekedése is egyre nehezebbé tette a zsúfolt főszezonban a szálláslehetőségek biztosítását. A sportág módszeres fejlesztése megkívánta, hogy ez a sikeres rendezvény a helyszínét tekintve országos vándorverseny legyen. Ezért alapította meg a turisták keretében működő Tájékozódási Versenybizottság a Hungária Kupát.

Bár ez a rövid mese sok-sok összegyűjtött véleményen alapszik, szubjektiv volta nem kétséges. Ha felkeltette az érdeklődésed, javaslom, kattints rá a mellékletekre, ahol további részleteket, s főként tényeket, precíz adatokat, eredményeket, jegyzőkönyvek alapján készült összehasonlító számsorokat, térképeket, emblémákat, fényképeket találsz! Véleményedet, javaslataid szívesen fogadom helyesbítés, kiegészítés céljából.

Kellemes és hasznos böngészést kíván a krónikás:

Scultéty Gábor

 

Kapcsolat